Hon kritiserade Putin i video – riskerar fängelse

29-åriga tvåbarnsmamman Olga Li riskerar fängelse i fyra år för att i hårda ordalag kritiserat bland annat Rysslands president Vladimir Putin.

Olga Li är oberoende ledamot i den lokala lagstiftande församlingen i Kursk-länet. Hon är även chefredaktör för tidningen Narodnyj Journalist.

Den 4 mars postade hon en video på Youtube där hon bland annat sa att Putins ”inrikes- och utrikespolitik har lett till att Rysslands finansiella system har rasat samman och att den ryska rättsstaten gått om intet”.

Hon talade också om korruption inom åklagarväsendet och domstolarna (och namnger bland annat en hög representant för den lokala åklagarmyndigheten), något som hon menar kan fortgå just för att Putin och den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka ser mellan fingrarna. Samma sak har hon tidigare skrivit i en artikel redan i höstas i tidningen Narodnyj Journalist.

Efter artikeln i Narodnyj Journalist fick hon en förtalsutredning mot sig, men efter videoinspelningen till Putin är hon nu officiellt misstänkt för att ha fällt ”extremistiska uttalanden” och en förundersökning har inletts om ”anstiftan till hat eller fientlighet, såväl som förnedring av mänsklig värdighet”. Ett brott som kan ge maximalt fyra års fängelse. I ett meddelande, som lagts ut på den lokala Utredningskommissionens hemsida, slås fast att man ”efter en lingvistisk analys” funnit att videon ”innehåller uttalanden, som är ämnade att förnedra värdigheten hos en grupp individer på grundval av tillhörighet till socialgruppen myndighetsföreträdare, i synnerhet tjänstemän av de rättsvårdande organen och domtolssystemet”.

Efter att de nya anklagelserna blivit kända har Olga Li spelat in ett annat videoklipp. I inspelningen kommenterar hon de nya anklagelserna med orden ”det är ett tydligt exempel på hur våra makthavare tillintetgör människor som vågar säga vad de tycker”. I samma inspelning vädjar hon också om stöd och hjälp med att bland annat hitta en bra advokat.

Fortsättning lär följa.

Mer på temat: 

Tv Dozjd: На курского депутата завели дело об экстремизме за критику Путина.
Moskovskij Komsomolets: К кому ”возбуждала ненависть” обратившаяся к Путину депутат Ольга Ли.
Moscow Times: Criminal case opened against regional deputy for video critizing Putin.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s