Sexattack i rysk stats-tv mot oppositionsledare

Den ryska statskontrollerade tv-kanalen Ntv har visat en film där oppositionsledaren och före detta ryske premiärministern Michail Kasjanov rullar runt i sänghalmen med partimedlemmen Natalja Pelevina.

Just Ntv är vid det här laget välkänd för sina filmer om den ryska utomparlamentariska oppositionen. Den nu aktuella filmen har titeln ”Kasjanov-dagen” och syftet är troligen att misskreditera oppositionen inför höstens parlamentsval.

I den halvtimmes-långa filmen, som visades på fredagskvällen, får vi se bilder tagna med dold kamera som visar Kasjanov och Pelevina halvnakna i ett sovrum. I en annan del av filmen visas hur de båda möts i vad som ser ut att vara ett hotell i Paris. Enligt uppgift till tv-kanalen RBK ska NTV ha använt bilder som den fått från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

På sin Facebook-sida ber Pelevina om ursäkt för det som visas och skriver också att hon tänker dra Ntv inför domstol. Enligt artikel 137 i den ryska konstitutionen är det också mycket riktigt brottsligt att sprida uppgifter i till exempel massmedia om en individs privatliv utan hans eller hennes medgivande.

Michail Kasjanov var rysk premiärminister från 2000 till och med 2014 då han fick sparken av Vladimir Putin. Nu är han ledare för oppositionspartiet Parnas. Den förre partiledaren var Boris Nemtsov som mördades på öppen gata i Moskva i februari förra året. Precis som Nemtsov har också Kasjanov tagit emot dödshot. Det mest kända är en bild som visar Kasjanov genom ett kikarsikte som Ramzan Kadyrov, ledare för den ryska delrepubliken Tjetjenien, la upp på sitt Instagram-konto i februari.

Förutom sovrumsscenerna spelar Ntv  också upp ljudupptagningar från vad som kanalen hävdar är ett samtal mellan Michail Kasjanov och Natalja Pelevina. En kvinnoröst talar negativt om den kände oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och Parnas vice partiledare Ilja Jasjin. En mansröst som låter som Kasjanovs hörs fråga hur man kan skapa en ”front mot Navalnyj”. Om inspelningarna är äkta är förstås svårt att säga helt säkert. Hur som helst tycks syftet med filmen vara att visa upp oppositionen som splittrad, fullt upptagna med interna stridigheter. Som om konkurrens om makten inom ett politiskt parti skulle vara något konstigt?

Nåväl, just telefonavlyssning och dolda inspelningar är en taktik som använts tidigare. Lifenews, en sensationslysten tv-kanal vars ägare har nära band till Putin, publicerade 2011 privata telefonsamtal där den nu döde Boris Nemtsov hörs tala illa om flera kända Putin-kritiker.

Det är inte heller första gången som Ntv visat filmer om den utomparlamentariska oppositionen. Efter de stora oppositionella protesterna efter presidentvalet 2012 visade kanalen en film där man hävdade att demonstranterna fått betalt för att delta. Och det var efter anklagelser i en sådan film som vänsterledaren Sergej Udaltsov dömdes till fängelse för ”organisering av massupplopp”. Och 2014 hängdes den kända artisten Andrej Makarevitj ut i smutskastningsfilmen ”Juntans 13 vänner”, som tillägnades personer som kritiserat annekteringen av Krim och Ryssland krig i östra Ukraina.

Kritiken mot Ntv har varje gång varit hård från människor som stödjer oppositionen. Den här gången kommer dock kritiken inte bara därifrån. Den Kremlvänlige statsvetaren Alexej Muchin, som själv medverkar i filmen ”Kasjanov-dagen”, skriver på sitt Twitter-konto att han tycker att tv-kanalen gått över gränsen. Han får medhåll av Vladimir Solovjov, känd programledare i den statskontrollerade tv-kanalen Ryssland 1.

Skärmavbild 2016-04-03 kl. 02.27.13

På lördagskvällen kommenterade Kasjanov själv filmen på sin Facebook-sida. Han skriver bland annat att han inte tänker göra det hela till en rättsak, helt enkelt för att han inte haft någon framgång när han försökt det tidigare.
”Den här gången blir det ingen ny skenprocess. De ska inte få chans att påstå att det här bara var ett aprilskämt”, skriver Kasjanov.

Han skriver också att pressen på honom och partiet ökar stadigt och att han väntar sig att det kommer att eskalera framöver. Det är nog ingen vild gissning med tanke på höstens parlamentsval och det presidentval som ska hållas 2018. Alldeles uppenbart ser Kreml den utomparlamentariska oppositionen som ett hot och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi kommer att få se fler filmer tillägnade kända oppositionspolitiker framöver.

Läs mer:
Bloomberg: State TV targets Putin´s former prime minister with sex movie
RBK: Телеканал НТВ показал кадры скрытой сьемки лидеров оппозиции
Dozjd: Член ПАРНАСа Наталья Пелевина подаст в суд на НТВ
BBC: Chechnya´s Kadyrov puts Putin critic Kasyanov in gunsights
The Moscow Times: Leaks target Nemtsov before rally 

Uppdatering söndag eftermiddag: 

Jag insåg det inte först, men nu förstår jag att namnet på filmen – ”Kasjanov-dagen” – har en djupare mening. Precis så kallas nämligen på ryska skottdagen 29 februari, uppkallad efter den helige Joann Kasjan (latin Ioannes Cassianus), en munk som föddes år 360 efter Kristus.

Enligt ryska Wikipedia beskrivs Kasjan i ryska folksagor som otrevlig, självisk, girig, avundsjuk och  en person som enbart drog olycka över människor. Enligt en legend var han en ängel som förrådde Gud genom att berätta för Djävulen att Herren tänkte kasta ut Djävulen ur himmelriket. Gud straffade då Kasjan genom att i tre års tid låta en annan ängel slå honom i pannan med en hammare (!!). Enligt en annan legend vaktade Kasjan porten till Helvetet och hade bara rätt att visa sig på Jorden en gång per år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s