Putins ”kock” kopplas till attacker mot oppositionella

Jevgenij Prigozjin är en rysk miljardär och företagare som äger flera restauranger i Sankt Petersburg. Han brukar kallar för ”Putins kock”, bland annat för att han öppnade en restaurang i regeringsbyggnaden Vita Huset i Moskva när Putin var premiärminister. Den ryska tidningen Novaja gazeta har också tidigare skrivit om att Prigozjin finansierar den så kallade ”trollfabriken” i Sankt Petersburg (som blivit ökänd sedan det avslöjats att hundratals anställda avlönas för att skriva positiva kommentarer om den ryska regimen på nätet och smutskasta Putins kritiker) och nättidningen Fontanka har rapporterat om att hans företagsimperium vunnit lukrativa kontrakt, bland annat inom den ryska försvarsmakten.

Nu tar rapporteringen om denne Prigozjin ytterligare en vändning. BBC:s ryska redaktion skriver nämligen att miljardären kan kopplas till attacker mot oppositionella i Sankt Petersburg.

På hemsidan whoiswhos.me, där fotografier  och namn på framtida offer publicerats, har BBC upptäckt en identisk text som tidigare använts på hemsidorna wikiblogger.ru, wikibloger.org och wikibloger.com. TV-kanalen skriver att korrespondens som läckts av hackernätverket Anonymous International visar att de sajterna har kopplingar till personer som står Prigozjin nära. BBC har försökt få en kommentar av Prigozjin, men han har inte svarat (han brukar inte ha för vana att prata med journalister).

Samtidigt skriver den Petersburgs-baserade nättidningen Fontanka att åtminstone en av deras journalister förföljs av personer med koppling till den ovan nämnda ”trollfabriken” i Sankt Petersburg. Tidigare i juni publicerade Fontanka en artikel, skriven av sajtens journalist Denis Korotkov, där folk ur Prigozjins personliga säkerhetstjänst kopplas ihop med ett ryskt militärt företag (Vanger) som enligt sajten även förekommit under den ryska operationen i Syrien. Bara timmar efter att artikeln publicerats tog en användare på det sociala nätverket Vkontakte kontakt med flera av sajtens journalister och ställde personliga frågor om Korotkov. Fontanka har spårat användaren, som kallar sig ”Kriv Vetka” och redaktionen har upptäckt att ip-adressen är registrerad på det företag som står bakom trollfabriken.

Fontanka skriver också att de känner till åtminstone tre personer i Sankt Petersburg som råkat illa ut i år efter att fått sina namn publicerade hemsidan Whoiswhos.me (som nu ligger nere). Sajten bildades i november 2005 och ägs av Whois Privacy Corp, vars ägare är okänd.

Som jag skrev först i det här inlägget har det skrivits mycket om Jevgenij Prigozjin i ryska, oberoende medier. Personligen är han – föga förvånande – inte överförtjust över det. Nyligen blev det känt att han utnyttjat en ny lag om rätten att ”bli glömd” på internet och lämnat in 15 stämningar mot den ryska söktjänsten Jandex där han kräver att företaget raderar artiklar där han omnämns. Men, som nyhetssajten Meduza skriver, har Jandex hittills vägrat radera artiklarna med motiveringen att Prigozjin inte presenterat några bevis för att något som publicerats varit osant.

Källor:
Кто стоит за петербургскими ”мстителями”
Адская кухня
Evgeny Prigozhin’s right to be forgotten

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s