Hundratals ryska och ukrainska kvinnor berättar om sexuella övergrepp

Skärmavbild 2016-07-09 kl. 19.41.04Hundratals kvinnor i Ukraina och Ryssland har i veckan på sociala medier skrivit mycket personliga berättelser om hur de utsatts för misshandel, sexuella trakasserier och våldtäkter. Initiativet togs av en ung kvinna i Ukraina, vid namn Nastja Melnitjenko. I tisdags skrev hon ett inlägg på sin privata Facebook-sida, ett inlägg som blivit viralt:

Skärmavbild 2016-07-09 kl. 23.56.17

”Jag vill att vi kvinnor i dag börjar tala om det våld som de flesta av oss har varit med om. Det är inte vi som bär skulden utan det är ALLTID våldtäktsmannen”.

Hon fortsatte med att räkna upp några tillfällen ur sitt eget liv då hon utsatts för våld och övergrepp.

”Jag är inte rädd för att tala. Och jag känner ingen skuld”, skrev hon taggade sitt inlägg med #янебоюсьсказати (#ImNotAfraidToSayIt).

Sedan inlägget skrevs har det delats hundratals gånger. Andra ukrainska kvinnor började dela med sig av sina erfarenheter och uppmaningen spreds så småningom även till Ryssland under hashtaggen #янебоюсьсказать. Många skrev att det var första gången de överhuvudtaget berättat om våldet och övergreppen för någon annan.

Sexuella övergrepp och våld i nära relationer är tabubelagda frågor som man normalt inte brukar tala öppet om varken i Ryssland eller Ukraina. Att hundratals kvinnor nu (och även en del män) valt att gå ut offentligt på sociala medier måste därför ses som väldigt unikt.

En som reagerat på alla berättelser är 41-åriga Jekaterina Romanovskaja, på nätet känd som Katya Kermlin (eftersom hon är en av personerna bakom ett satirkonto på Twitter med namnet @KermlinRussia):

Skärmavbild 2016-07-10 kl. 00.02.44

”Plötsligt var mitt Facebook-flöde fullt av mina vänners morbida minnen, både mäns och kvinnors. Korta, enkelt skrivna berättelser, raka fakta nästan utan vare sig reflektion eller analys: han sa att han ville kyssa mig; han frågade om jag brukade titta på porr; han tog tag om mina bröst; han klämde på mitt könsorgan under kjolen; han bad mig att inte berätta för mina föräldrar; han slog mig hårt och tryckte upp mig mot väggen…”

För några veckor sedan berättade Romanovskaja om hur hon för 16 år sedan själv blev brutalt knivhuggen av en man bara för att hon inte hade haft tid att stanna och prata med honom. Den senaste tiden har hon varit aktuell i media eftersom hon startat en crowdfunding-kampanj för att få pengar till att lansera en ”smart” ring med en knapp som kvinnor kan trycka på om de skulle känna sig hotade. Tanken är att ringen vid en nödsituation ska skicka ut uppgifter om var kvinnan befinner sig så att polis eller bekanta kan ingripa.

Skärmavbild 2016-07-09 kl. 21.42.24

En del av de som kommenterat i de sociala mediaflödena delar inte med sig av några egna erfarenheter av övergrepp. Däremot uttrycker de sitt stöd till de som valt att göra det.

Jag gråter nästan av historierna. Det är inte bara skrämmande och motbjudande, det slår sönder liv. Jag förstår vad den känner som genomlevt något sånt”, skriver en användare som kallar sig Kirill.

Ett par gånger har jag klarat mig undan att bli våldtagen av tillfälligheter, av slumpen. Men så många gånger har jag gråtit för att jag inte kunnat svara eller ingripa mot trakasserier”, skriver Darja.

Men även om reaktionerna  varit övervägande positiva finns också en och annan som tycker att kvinnan får ”skylla sig själv”. Bloggaren Anton Nossik har skrivit ett inlägg där han visserligen säger sig ha medkänsla ”med alla som fallit offer sexuellt våld”, men samtidigt skriver han att ”i vår jämställda tid har kvinnor inte färre möjligheter  än män att tvinga sig till relationer”. Och den ryska nyhetssajten Life har publicerat en artikel där en ”sexolog” menar att många historier kan vara påhittade eftersom ”många flickor fantiserar om våldtäkt” och därför inte bör spridas online eftersom det skulle kunna ‘”tända potentiella våldtäktsmän”.

En reaktion till “Hundratals ryska och ukrainska kvinnor berättar om sexuella övergrepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s