Ryska tjänstemän stängs av efter Wadas rapport

Personer som pekas ut av antidopingorganisationen Wada som ”direkta utförare” i den ryska dopningsskandalen kommer att tillfälligt stängas av från sina tjänster. Det meddelar Rysslands president Vladimir Putin.

Efter att rapporten presenterades har flera röster höjts för att den ryska idrottsministern Vitalij Mutko ska avgå.
”Jag anser att Vitalij Mutko ska avgå”, twittrade till exempel Emilia Slavbunova, som företräder det liberala partiet Jabloko i Karelen, efter att rapporten presenterats.

Men så ser det inte ut att bli. Till Interfax säger Putins pressekretare att Mutko inte nämns i rapporten som ”direkt utförare”.

Det hindrar  däremot inte ryska twittrare från att skämta om att även Putin själv borde lämna sin post.
”Rysslands president har lovat att tillfälligt stänga av tjänstemän som är delaktiga i dopingskandalen och stängde tillfälligt av sig själv”, twittrar till exempel satirkontot @Sandy_mustache.

En av de som drabbas av Putins order är däremot vice idrottsministern Jurij Nagornych. Premiärminister Medvedev har stängt av honom från hans tjänst i väntan på att Rysslands egen utredning är klar, säger Medvedevs pressekreterare Natalja Timakova till Interfax.

Några andra ryska reaktioner:

”Alla deras bevis – Rodtjenkov, en psyksjuk med ett läkarintyg”, twittrar statsvetaren Aleksej Muchin, som ofta medverkar i rysk stats-tv.

”Det behövs fakta, men detta är bara ogrundade antaganden. Naturligtvis, rök finns inte utan eld, men förutom ord finns ingenting i rapporten!”, skriver Moskva-baserade twittraren @semak515.

”De paranoidas rapport”, skriver den statliga informationsbyrån Ria som rubrik till en artikel där ordföranden för den ryska idrottsfederationen, Michail Mamiasjvili, lägger ut texten om rapporten:
”Det är nån sorts medeltida inställning. Inkvisition i ordets omedelbara betydelse. Vilka är de här människorna? Vem har valt dem? Vem har gett dem befogenheter? Vilket ansvar bär de i slutändan? Jag tvivlar inte på att deras uppgift är att så motstånd, misstro, ondska, helt ogrundat. Och var? I en av de renaste och heligaste av människans yttringar. Jag tror att de inte kommer att lyckas, trots alla ansträngningar. Det sunda förnuftet kommer att segra.”

”Det är helt enkelt absurt att göra sådana uttalanden baserat på information från herr Rodtjenkov. Vi har aldrig hållit på med någon sådan verksamhet. Jag har inte umgåtts med Rodtjenkov de senaste fem åren. Och vill inte umgås med honom heller. (…) Han kan säga precis vad som helst. VM 2013 var rent, inte befläckat av något”,  säger Valentin Balachnitjev, fd chef för den all-ryska friidrottsfederationen.

”Allt är dumheter, det vet ni ju – att till och med FSB skulle ha sysslat med det. Man vet ju att vårt land hela livet blir demoniserat i den svåra postsovjetiska historien, och det existerar sovjetiska stereotyper att KGB kontrollerar allt. Men så är det inte alls”, säger den trefaldige olympiske mästaren Alexander Karelin till Ria.

Putin själv spekulerar i att USA haft ett finger med i spelet när det gäller att författa den för Ryssland så nedslående rapporten.
”Häromdagen skyndade sig den amerikanska antidopingagenturen (USADA), tillsammans med några motsvarande strukturer i andra länder, att uppmana till att stänga av hela det ryska laget från att delta i OS i Rio de Janeiro. Vad ligger bakom denna brådska: ett försök att skapa en viss informationsbakgrund, att idka påtryckning? Man får intrycket av att USADA:s experter åtminstone haft tillgång till den opublicerade rapporten, och kanske själva även har gett den dess ton och innehåll. I sådana fall dikterar en nations nationella struktur ännu en gång sin vilja på hela det idrottsliga världssamfundet”, säger Putin.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s