Smugglare renoverade väg för att frakta polsk mat till Ryssland

På måndagen berättade nyhetsbyrån Tass att den ryska säkerhetstjänsten FSB upptäckt att smugglare renoverat en några kilometer lång väg mellan Vitryssland och Smolensk-länet i Ryssland. Vägen hade använts till att smuggla förbjuden EU-mat till Ryssland.

Istället för att ta den vanliga vägen via gränskontrollen, där maten alldeles säkert skulle bli upptäckt och skickad för destruktion, hade smugglarna valt att köra sina lastbilar en annan väg. Men den alternativa vägen hade de först varit tvungna att helrenovera och bredda för att anpassa vägen för sina lastbilar.

FSB lät meddela att de nu tagit vägsträckan under kontroll och stoltserade med att de under augusti stoppat en karavan med lastbilar, innehållande polska äpplen, persikor, plommon och körsbär – totalt 175 ton. Naturligtvis skickades allt till destruktion. Putin har ju förbjudit import av mat från EU som ett svar på sanktionerna mot Ryssland, och mat som ändå importeras ska förstöras.

Dåliga vägar är kanske det som ryssar i allmänhet allra mest förknippar med korruption och odugliga myndighetspersoner och nyheten från Tass att smugglare renoverat en väg har väckt stor uppmärksamhet bland ryssar på sociala medier.

Här är några exempel:

img_3730

”Smugglare lagade en väg utanför Smolensk för att frakta stoppad mat. Grip chefen och gör honom till transportminister!”

img_3736

”Smugglarna visade sig anständigare än tjänstemännen. Vinst åt sig själv, nytta till folket. Tjänstemannen tänker bara på sig själv.”

Någon har till och med passat på att anspela på att det snart är val i Ryssland och gjort en valaffisch åt ”smugglarnas parti”:

img_3729

RÖSTA PÅ SMUGGLARNAS PARTI.
-Öppna gränser.
-Nya vägar.
-God mat.

Någon har också med en sån här bild velat jämföra vad upphovsmannen hävdar är skillnaden mellan smugglarnas vägar och den laglydiga medborgarens:

img_3727

img_3728

”Ryssland går ej att förstå enbart med sinnet. Tjuvar tjänstemän rånar och förstör landet, och smugglare bygger vägar”.

Sociala medie-användaren Alexander Buynov föreslår att myndighetspersoner i Smolensk kanske kommer ta tillfället i akt att sko sig själva:

img_3739

”Kanske kommer inom en snar framtid miljoners miljarder att försvinna ur budgeten för en påstådd renovering av den här ökända vägen :-D”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s