Ryssarnas förtroende för maktinstitutionerna minskar

Ryssarnas förtroende för maktinstitutioner som regeringen, duman, kyrkan, militären och presidenten har sjunkit dramatiskt på ett år. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Levada center. Förtroendet för regeringen är det lägsta på fem år (26%). Förtroendet för parlamentets underhus (duman) har rasat på ett år från 40 till 22%. Även förtroendet för kyrkan har minskat och ligger nu på 43%, en minskning med 10% mot förra året.

När det gäller förtroendet för regeringen och duman så är nu stödet tillbaka på ungefär samma nivåer som 2013, året före annekteringen av Krim.

Stödet för presidenten är fortfarande högt, men även det har minskat: från 80% i fjol till 74% nu.

Undersökningen genomfördes 23-26 september (alltså efter valet till duman) bland 1600 representativt utvalda ryssar. Metoden var intervjuer i deltagarnas bostäder.

Minskningen i stödet för kyrkan kan förklaras med att kyrkan tappat sin status som en institution som står utanför eller ”ovanför” makten utan istället har börjat betraktas som en del av maktvertikalen, säger Aleksej Grazjdankin på Levada center till Vedomosti.

Åt vilket håll utvecklingen kommer gå beror på hur makthavarna agerar. Men enligt Grazjdankin kommer åtgärder som förvärrar relationen till väst att göra att stödet för makthavarna ökar och om tilltron till presidenten och militären växer så växer också förtroendet för de andra maktinstitutionerna. Dock reagerar folket allt mindre på sådana ”stimulanser” och för varje ny sådan stimulans så trubbas de patriotiska känslorna av, enligt Grazjdankin.

Levada center är Rysslands enda oberoende opinionsinstitut. Den 5 september stämplades institutet som ”utländsk agent” av det ryska justitieministeriet, ett beslut som Levada dagen efter sa att man kommer att överklaga.

img_3877

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s