Sex års fängelse för sms om militärtransport

En rysk medborgare har dömts till sju års fängelse för “statsförräderi”. Anledningen är några sms som kvinnan, Oksana Sevastidi, skickade till en georgisk vän strax innan kriget bröt ut mellan Ryssland och Georgien 2008. I sms:en beskrev Sevastidi att hon sett militär materiel fraktas på ett tåg i riktning mot Abchazien, en prorysk utbrytarrepublik i nordvästra Georgien.

En domstol i Krasnodar-regionen utfärdade domen redan i mars i år, men först nu har den blivit känd. Det är inte första gången som en rysk medborgare döms till ett långt fängelsestraff för liknande brott. 2014 dömdes Jekaterina Charebava från OS-staden Sotji till sex års fängelse för “spionage”, skriver meduza. Även Charebava dömdes för att ha skickat sms till en vän med information om militära transporter i riktning mot Abchazien, något som enligt domen innebar att hon röjt statshemligheter. Man kan naturligtvis tycka att det är absurt att militära transporter som skett helt öppet för vem som helst att se kan vara en statshemlighet. Det anser också människorättsorganisationen Memorial som anser att Charebava är en politisk fånge.

Det finns fler likheter mellan domarna mot Sevastidi och Charebava. De har båda utdelats av samma domare i Krasnodar-regionen. Meduza har talat med Sevastidis advokat, som kräver att hans klient släpps fri. Enligt advokaten är hans klients brott “en droppe i havet” jämfört med vad som står i själva domslutet. Där beskrivs nämligen den militära materielen i detalj, säger advokaten till Meduza.

 

Map picture

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s