Rysk Uber-lik begravningsapp lanseras

I Ryssland kan det snart bli lika enkelt att organisera en begravning som att beställa taxi eller pizza – med hjälp av en app i mobilen. Den nya appen ska enligt utvecklaren göra det lättare för sörjande att organisera allting kring begravningen.

”Vi har automatiserat allt, utom döden. Det vill jag ändra på”, skrev upphovsmannen Dmitrij Geranin på sin Facebook-sida i onsdags.

På utvecklarnas hemsida kan man läsa att användarna först kan skriva in namnet på den döde och när  dödsfallet inträffat. Sedan räknar appen ut ett pris och kopplar ihop användaren med en agent.

Idén väcker stor uppmärksamhet i Ryssland och på sociala medier visar en del ryssar prov på sitt skämtlynne.

”Kommer stamkunder att få rabatt?”, under användaren @ainagul__ på Twitter:

”Umer. Ta med en vän och få 15% rabatt på begravningen”, skriver @dmgcat:

https://twitter.com/dmgcat/status/819471542065238016

Appens design är påfallande lik taxitjänsten Uber och har döpts till ”Umer”, som är det ryska ordet för ”han har dött”. Opassande tycker en Facebook-användare.

Till ryska medier erkänner Geranin att liknelsen med det kända taxiföretaget är ”provokativt” men ett medvetet drag för att väcka uppmärksamhet. Enligt honom hörde fler än 20 intresserade begravningsbyråer av sig till honom inom loppet av ett dygn efter att han skrev sin Facebook-uppdatering. Han planerar att lansera appen om två månader.

Men det finns också en annan sida av myntet. I en annan intervju säger Geranin att den ryska begravningsmarknaden är en av de mest kriminaliserade i Ryssland och han hävdar att han redan har fått anonyma hotbrev om att han ”inte har något att göra” i branschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s