Ryska pensionärer ockuperar skog

Davids kamp mot jätten Goliat pågår i ryska Karelen. Där har sedan i somras en grupp pensionärer ockuperat en skog i närheten av sin hemby. Ett lokalt företag vill hugga ner träden och göra om platsen till ett sandtag. Det här är pensionärerna emot. De är rädda om sin skog där de brukar plocka bär och svamp och där det finns rödlistade växter, lyder argumentet.

9lnr7i5xzeg

Företaget har stämt fyra av pensionärerna och krävt 150 000 rubel i skadestånd, och nu har pensionärerna förlorat. De måste nu betala skadeståndet – inte så mycket som företaget begärt, utan 5000 rubel var (ca 740 kronor med dagens växelkurs). En liten summa kan tyckas, men en stor summa för en rysk pensionär. Så här rapporterar det lokala tv-bolaget Nika+ om domslutet:

 

Ockupationen har alltså pågått sedan i somras och pågår fortfarande. Pensionärerna är bestämda och i höstas vände de sig till och med till president Vladimir Putin och vädjade i en video om att han skulle ingripa. I videon hörs en äldre kvinna vädja till Putin: ”Ni skyddar Krim, Donbass och Syrien. Skydda vår skog!”

De tycks inte ha några planer på att avbryta sin ockupation, trots att de nu alltså förlorat i domstol. För att hjälpa dem att betala skadeståndet har det nu startats en insamling. En av de första att lämna ett bidrag var lokalpolitikern Andrej Rogalevitj från det liberala partiet Jabloko. Rogalevitj skriver på sin Vkontakte-sida att han hoppas att fler gör detsamma.

abwj3btoeiq

Foto:  Vkontakte-gruppen ”Сунский бор и его защитники”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s