Ryska statsanställdas nätliv granskas

Ryska stats- och kommunanställda måste framöver tänka till en extra gång innan de skriver något på sociala medier. En ny lag, som började gälla vid årsskiftet, innebär att de är skyldiga att redovisa för sin arbetsgivare alla sajter där de under det senaste året skrivit personlig information om sig själva. Lagen gäller inte bara hela sajter utan även enskilda internetssidor, som till exempel den anställdes konton på sociala medier. För nyanställningar är reglerna ännu hårdare. Den som söker ett jobb inom den ryska offentliga sektorn måste redovisa sina nätaktiviteter hela tre år tillbaka i tiden.

Senast den 1 april i år ska redovisningen vara inlämnad och den som inte lämnar in i tid riskerar uppsägning. Men de nya reglerna har orsakat förvirring. Statstjänstemän som affärstidningen Kommersant talat med undrar till exempel vad som gäller för fejkade konton. Ska även de redovisas och hur ska arbetsgivaren kunna skilja fejkkonton från den äkta varan? Och vad gäller för kommentarer som den statligt anställde skrivit på till exempel sin hustrus eller dotters sidor på sociala medier? Därför håller man på departementsnivå just nu på att ta fram instruktioner för hur de anställda ska tolka de nya bestämmelserna.

 

2 reaktioner till “Ryska statsanställdas nätliv granskas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s