Därför dansar unga ryssar halvnakna till låten ”Satisfaction”

Ingen som regelbundet scrollar runt på ryska sociala medier och tar del av det ryska nyhetsflödet har kunnat missa att en massa ryska ungdomar (och även vuxna) spelat in videoklipp där de dansar halvnakna och vickar på höfterna till italienaren Benny Benassis gamla house-dänga ”Satisfaction”. Här är förklaringen:

Allt började med den här videon som dök upp i tisdags som visar en grupp pilotstudenter vid en statlig luftfartsutbildning i staden Uljanovsk dansa halvnakna i studentkorridoren, bara klädda i kadetthattar, stövlar, hängslen och kalsonger.

600x313_1_1aea9a64bba5df403e5cb755acea8423@600x313_0xc0a8399a_6536355431516263837

En liknande video spelades in redan 2015 av brittiska soldater, men de ryska pilotstudenternas tilltag slog ner som en bomb och dömdes snabbt ut som omoralisk. Den ryska luftfartsmyndigheten gick snabbt ut och förklarade att studenterna genom sitt tilltag ”förolämpat alla anställda inom luftfarten” och hotade med att vidta ”de allra strängaste disciplinära åtgärder”, ja det kunde rent av bli fråga om att kicka ut studenterna från pilotutbildningen.

2013 stiftade Ryssland en lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” och höftvickande av den här typen blir möjligen av den anledningen extra känsligt. Skolans rektor såg inte heller det humoristiska i videon utan gick ut och kallade tilltaget ”oförlåtligt”. Han gick dessutom så långt som att jämföra det med konstnärskollektivet Pussy Riots numera världsberömda luftgitarr-stunt inne i den stora Frälsarkatedragen i Moskva 2012. Den ryska statstelevisionen ägnade 20 minuter i onsdags åt att diskutera pilotstudenternas dansande. Ivan Mochantjuk, som är medlem i den Kremltrogna organisationen Allryska Folkfronten, menade i programmet att videon ”skadar Rysslands anseende utomlands” eftersom civila piloter (som det handlar om i det här fallet) kan beordras att flyga stridsflygplan i händelse av krig. I slutet av programmet vädjade däremot programledaren till såväl rektorn som guvernören i Uljanovsk-länet om att studenterna skulle få gå kvar.

Guvernören höll med om att studenterna inte borde relegeras eftersom det då ”inte skulle gå att ”utbilda dem mer och göra dem mer patriotiska”. Studenterna fick också stöd av många och ett upprop på plattformen change.org mot en relegering skrevs snabbt under av tiotusentals människor. I går torsdag slog så en utredning fast att studenterna varken brutit mot någon lag eller skolans regler. Däremot tilldelades skolans rektor en varning för att ha ”brustit i att säkra utbildningsprocessen”.

Sedan dess har flera liknande videoklipp dykt upp där unga ryssar visar sitt stöd för pilotstudenterna genom att även de dansa till Benny Benassis gamla hitlåt. Först ut som copycats var några studenter vid en lantbruksskola i Rjazan:

Därefter har flera liknande videoklipp dykt upp som kan beskådas här, här, här, här, här, här och här. Det hela har till och med fått internationell spridning. Här twerkar till exempel israeliska soldater till stöd för studenterna i Uljanovsk. Jag vill också gärna lyftas fram den här videon, som sägs föreställa ukrainska simmare och den här med dansande pensionärer.

Även den kände skådespelaren och tv-programledaren Ivan Urgant har sällat sig till alla de dansanta ryssar som ger pilotstudenternan sitt stöd. Den här videon dök upp på hans populära tv-programs Instagram-konto i fredags:

View this post on Instagram

#Satisfaction

A post shared by Вечерний Ургант (@vecherniy_urgant) on

Tipsa gärna om fler videoklipp i kommentarsfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s