Ryssland har kanske ingen stor #metoo-rörelse men de har #этонеповодубить

De senaste dagarna har tusentals unga kvinnor i Ryssland lagt upp lättklädda selfies på sig själva på Instagram med hashtagg #этонеповодубить (övers: Det här är ingen ursäkt för mord). Bakgrunden är både brutal och djupt tragisk.

Natten till i måndags kom unga Tatjana hem till lägenheten i Moskva som hon delade med sin före detta pojkvän, 19-årige Artjom, som hon fortfarande bodde ihop med trots att de både inte längre var ett par. Enligt Meduza överfall 19-åringen, som sedan en tid tillbaka sökt hjälp för psykiska problem, henne inne i lägenheten där han våldtog och mördade henne för att efteråt ta sitt eget liv. Han ska också ha förgripit sig sexuellt på den döda kroppen. I det självmordsbrev som han lämnade efter sig angav han obesvarad kärlek och svartsjuka som orsaker för sitt handlande.  Historien har i veckan fått stor uppmärksamhet i medierna men många kommentarer i kölvattnet av mordet har handlat om att lägga skulden på offret. Dagen efter mordet publicerade tv-kanalen REN-tv en nyhet om att mördade Tatjana lagt ut intima foton på sig själv på sociala medier och en bekant till 19-åringen  menade att det enligt hans uppfattning var hennes ointresse som fick honom att begå brottet. I en annan text, som många har läst, beskrivs 19-åringen som en person från en bra familj, men som var djupt och olyckligt förälskad. Textens rubrik är en travesti på titeln till Dostojevskijs kända roman Brott och straff. Fast ordet ”brott” har här bytts ut mot ”Friend-zone”, vänzon.

Det här fick bloggaren Nu ta Anastasisya från Minsk att lägga ut en bild på sig själv på Instagram som hon taggade med #этонеповодубить (övers: Det här är ingen ursäkt för mord) och uppmanade fler att göra detsamma. I skrivande stund har fler än 5000 personer följt hennes uppmaning. En del använder även hashtaggen #JeSuisTanya

Det är inte första gången som unga kvinnor i Östeuropa på det här sättet protesterat mot förlegade könsnormer och sexuellt våld. Redan 2016 skrev jag om uppropet #янебоюсьсказати (Jag är inte rädd för att tala) där unga kvinnor öppet berättade om sina erfarenhet av övergrepp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s