Människor piskades på demonstration mot Putin

I samband lördagens demonstrationer mot Vladimir Putin greps 1600 personer i städer över hela Ryssland, enligt den oberoende organisationen OVD-Info. Den största demonstrationen hölls i Moskva men de som protesterade där, varav många var ungdomar, greps inte bara av uniformerad polis. Myndigheterna fick hjälp av män iförda gröna militärkläder och kosack-hattar, som gick lös på demonstranterna med piskor.

Foto: varlamov.ru

Några av grönklädda männen med piskorna hade tagit sig till Moskva hela vägen från Krim, vilket den kända bloggaren Ilja Varlamov noterar på sin blogg. Några hade tygmärken med texten ”hövliga människor” på sina uniformer, en beteckning som förknippas med de beväpnade män som dök upp på Krimhalvön 2014 strax innan den ryska annekteringen.

Minst en av de män som misshandlade demonstranterna i Moskva tillhör av allt att döma en organisation som fått stora summor pengar av myndigheterna, kan den ryska nätsajten The Bell nu berätta. Mellan 2016 och 2018 har organisationen fått nästan 16 miljoner rubel (nästan 2,3 miljoner kronor) av de lokala myndigheterna för att arrangera träningsaktiviteter, som syftat till att ”stärka kunskapen och färdigheterna i att bevara den allmänna ordningen vid offentliga massevenemang i Moskva”.

Den 4 mars i år arrangerade organisationen ett tre dagar långt träningsläger med 100 deltagare på en bas för fallskärmsjägare ett par mil söder om Moskva.

Organisationen har dessutom fått stöd direkt av det ryska kulturministeriet, avslöjar tv-kanalen Dozjd. Ministeriet har betalat ut sex miljoner rubel till organisationen under åren 2016 och 2017, pengar som ska ha använts till olika seminarier och workshops. Kulturministeriet ska bland annat ha finansierat en workshop med ett namn som översatt till engelska lyder ”Skills of military culture of Cossacks and urban space (regular situations).

Den liberala oppositionspolitikern Ilja Jasjin, som sedan 2017 är ordförande i en av Moskvas stadsdelsnämnder, är upprörd över att staden betalat ut pengar till organisationen. Han vänder sig direkt till Moskvas sittande borgmästare Sergej Sobjanin: ”Vet Ni inte vad ni ska göra av pengarna? Varför slösar myndigheterna miljontals rubel på att militarisera en gruppering, pengar som skulle kunna användas till sjukvården, utbildning eller vägar?”, frågar han sig i en videoinspelning på Facebook:

Reaktionerna på att demonstranter misshandlats av män med piskor på lördagens demonstration har inte låtit vänta på sig. Dagen efter skrev den kända journalisten Aleksej Kovaljov på Twitter att männen inte är riktiga kosacker utan ”våldsamma ligister som tar sig an uppdrag som är allt för smutsiga till och med för den skurkaktiga polisen”. Kovaljov noterade också att ”kossackerna” även kommer att ansvara för säkerheten under sommarens fotbolls-VM:

En annan som har reagerat starkt är journalisten Maksim Sjevtjenko. ”Jag skulle vilja veta vem som sanktionerat dessa handlingar och vem som beskyddar dessa kossacktrupper i Moskva?”, säger Sjevtjenko i ett uttalande enligt radiostationen Echo Moskvy. Senare meddelade Sjevtjenko att han slutar som ledamot i presidentens eget människorättsråd, på grund av myndigheternas bristande reaktion på misshandeln. Безымянный

Den aktuella kossack-organisationen har sedan tidigare medverkat i aktioner mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som var den som uppmanade till lördagens protester mot Putin under parollen ”Он нам не царь” (Han är inte tsar för oss).

I ett uttalande, som publicerats i dag den 7 maj, bekräftar organisationen att deras medlemmar befunnit sig på torget där demonstrationen ägde rum i Moskva i lördags. Men, hävdas det, inte för att delta i några ”rättsvidriga åtgärder” utan för att gå på en konsert i närheten. Däremot ska de ha passat på att ”uttrycka sina medborgerliga åsikter om att inte tillåta ett våldsamt maktövertagande”, heter det i uttalandet.

Organisationen har sedan tidigare bekräftat att den kommer att bistå myndigheterna i att upprätthålla ordningen under sommarens fotbolls-VM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s