Rykte om diktators död spreds från Sverige

Turkmenistans diktator Gurbangulij Berdimuchamedov är troligen vid liv. Men ett envist rykte har de senaste dagarna påstått att han är död.

Bristfällig eller total avsaknad av information kan som bekant göra att rykten får snabb spridning.

Det är inte minst sant när det gäller Turkmenistan, ett slutet ökenland med stora naturgastillgångar som sedan 2007 styrs av 62-årige Gurbangulij Berdimuchamedov.

De senaste dagarna har ett rykte om att ”Berdi” hastigt skulle ha avlidit fått stor spridning, först på sociala medier och sedan i stora nationella medier.

Den turkmenska ambassaden i Moskva tog till slut till den för dem ovanliga åtgärden att gå ut med en dementi där uppgiften kallades för ”en absolut lögn”.

Men ryktet hade redan fått stor spridning och när en statsvetare gick ut med uppgifterna i radiokanalen Govorit moskva kablades nyheten snabbt ut i stora ryska riksmedier. Statsvetaren hänvisade till ”affärsmän” i huvudstaden Asjgabat som i sin tur skulle ha hört det från källor inom säkerhetstjänsten. Statsvetaren tog senare samma kväll tillbaka uppgifterna och bad om ursäkt i ett inlägg på Facebook.

Till saken hör att presidenten inte visat sig offentligt på flera veckor. Förutom i en absurd video den 5 juli där han ses skriva en bok om läkeväxter, leka med gulliga katter och titta på en film där han själv spelar gitarr. Men videon väckte direkt misstänksamhet bland en del användare på sociala medier som menade att den kunde ha spelats in långt tidigare.

Officiellt är Berdimukhamedov på semester, men den här historien visar hur svårt det är att få tag på tillförlitlig information från Turkmenistan, en före detta sovjetrepublik som av många bedömare beskrivs som världens mest slutna land näst efter Nordkorea.

Förutom ryktet om presidentens bortgång antas Turkmenistan just nu vara inne i en djup ekonomisk kris. I början av 2019 höjde regimen priserna på el, vatten och gas, något som innan dess varit gratis för befolkningen. I en färsk rapport från den brittiska tankesmedjan The Foreign Policy Center uppges landet ”stå på randen till en katastrof” och att livsmedelsbrist och hyperinflation gjort att repressionen mot folket ökat ännu mer.

Ryktet om diktatorns död dök först upp på en youtube-kanal som drivs en av turkmensk författare och journalist som lever i exil i Sverige. I en video påstod mannen bakom kanalen sig ha fått information från ”våra korrespondenter i Turkmenistan” att presidenten hastigt omkommit av akut njursvikt.

Men igår tog mannen tillbaka det påståendet.

”Det här är vårt första allvarliga misstag under tre års arbete”, skriver mannen i ett mejl till mig.

Nu hävdar mannen istället att Berdimuchamedov legat i koma i två dagar, att han sedan dess vaknat men fortfarande är svag.

Den verkliga orsaken till att Berdimukhamedov inte synts till på länge i offentligheten kan dock vara en helt annan.

Enligt källor till den oppositionella nättidningen Chroniki Turkmenistana ska presidentens mor ha blivit akut sjuk och får just nu vård i Tyskland.

Den 12 juli fotograferades det turkmenska presidentplanet i Nürnberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s